Fried rice
Jag gjorde en ny rätt idag som kallas fried rice, vilket är en nigeriansk maträtt.
Supergott!
Koka vanligt ris i en kastrull (långkornigt)
Sedan kokar du det ev. kött och grönsaker du vill ha/tycker om i en anna kastrull. Jag använde ärtor, majs, räkor, broccoli, morötter och blomkål men du kan i princip använda vad som helst. Jag kokade de i 5 minuter, hällde av vattnet och sedan kryddade jag blandningen med salt, chiliflakes, timjan och curry, blandade även i en kub grönsaksbuljung.
Man kan krydda det efter tycke och smak med vilka kryddor man vill.
I en tredje gryta lägger du olja, lite lagom på botten och värmer. Sedan varvar du med att lägga i någon sked av det kokta riset och någon sked av "grönsaksblandningen" och rör om så det "friteras" och så fortsätter du så till allt ris och grönsaksblandning är mixade ihop i den tredje grytan.
Sedan är det klart att ätas. Jag grillade även kycklingben i ugnen att ha till riset.
Hoppas det smakar!
Kul att prova något nytt, gillade barnen också det? Fried rice är en väldigt vanlig asiatisk rätt med, oftast med räkor och ägg i.
Ingela: Nej barnen åt inte det... Mina barn är väldigt kräsna.
Jo, ägg kan man också ja i. Jag antar att rätten kommer från Asien och har vandrat in mot Afrika.
I Nigeria har de väl antagligen andra kryddor bara,