Hej och hå

Ännu en intensiv vecka med skola varje dag och såklart pluggande varje dag.
 
I tisdags fick vi träna på yttre palpation av gravida "kvinnor" (dockor), där vi fick öva på de speciella handgrepp som barnmorskor använder sig av vid denna palpation "Leopolds handgrepp" kallas de fyra handgreppen. Då känner man hur bebisen ligger i magen vilket inte är det enklaste... Vi fick öva på att lyssna på fosterljuden på bebisen i dockorna med en Pinard vilket är ett trä stetoskop. Vi fick även träna på att mäta symfundusmåttet  på dockorna vilket ger en indikation på fostrets tillväxt i magen.
 
 
 
Slutligen fick vi utföra en vaginal undersökning på dockan där vi skulle känna cervix (livdmodertappens)längd och modermunnens öppningsgrad. Alltid lika konstigt att tilltala en docka hahaha vilket vi får göra för att det ska vara mer verkligt. Informera om undersökningen och självklart få samtycke av kvinnan att få göra undersökningen. Så häftigt och roligt att få prova på sådana här praktiska saker. Och det gör att man längtar ännu mer till praktiken.
 
 
 
I onsdags fick vi träna på suturer och att suturera i något som skulle likna hud. Dubbel råbandsknop (vilket scouter vet vad det är för något) fick vi öva på att göra. Det gick ändå ganska bra och det var kul att få prova på. Detta var bara en introduktion såklart och sutureringen kommer byggas på med tiden och vi kommer få öva och lära oss mer under praktiken. 
 
 
 
Föreläsningar har vi haft i ämnena Normal förlossning, Kontraktionsfysiologi och Smärtfysiologi. Vi har haft en massa seminarium också mest om förlossningssmärta och smärtlindringsmetoder. Vi har även fått prova på TENS apparater samt Akupunktur vilket var intressant hehehe
 
Nu tar jag en välförtjänt helg! Händer väl inte så mycket i helgen, ska troligen träffa Anna och få till min intervju som är en av våra studieuppgifter. Vi ska intervjua någon som fått barn inom 1 år om förlossningen med mera.
 
Trevlig helg!!!

Helgen

Film, shopping, utemat, utelek,  mys och ätande...Samuels vinterkläder klara, overall från KappAhl (20% rabatt, fullt pris 899kr), vinterjacka från H&M (399kr).

Vinterskor från Skopunkten (499kr). Han är nöjd! 😊

Samuel fick en hajballong som han döpt till "Sharkie" 😂😂

Nu på väg till skolan för nya spännande grejer 😄

Trevlig vecka!


Fredagsbloggsinlägget :D

Vecka 4 är förbi och det har varit en intensiv vecka med långa dagar i skolan och pluggande om kvällarna. Första skriftliga uppgiften är klar och inlämnad. Den handlade om att läsa ett/flera kapitel i en barnmorskebok och sedan hitta två vetenskapliga artiklar om ett ämne i kapitlet, sammanfatta och reflektera över artiklarna. Lite ovan efter drygt 1 år borta från skolbänken men det gick ändå bra.
 
Vi har haft tre seminarium i vecka, en om jämlikt föräldraskap, en där vi skulle reflektera/ventilera ens egna känslor om barnafödande och ett mer praktiskt och väldigt roligt med övningar om hur vi bemöter den födande kvinnan och får henne att känna sig trygg så inte rädsla tar över.
 
 
 
Vi har även fått vara på patologen i veckan och pillat, undersökt och beundrat en massa moderkakor. Så kul och det hela blir så mycket mer verkligt!
 
 
 
Vi har självklart även haft föreläsningar och denna veckan handlade de om normal förlossning, graviditetens psykologi och vårdmodeller. 
 
 
 
Idag fick vi dessutom en introduktion till suturering, vi ska ju också lära oss sy bristningar i kvinnans underliv. Vi syr bara grad 1 och 2 vilket innebär att hud, slemhinnor eller vissa specifika muskler brustit. Så fort det rör sig om grad 3-4 bristningar som inkluderar sfinktermuskeln då görs det på operation av en läkare. Läskigt att lära sig sy och just i detta känsliga område, efter att en kvinna precis fött och allt är svullet och blodigt... Men men det är en del av yrket så det är bara att kavla upp armarna, lära sig tekniken och öva, öva, öva.
 
 
 
Igår fick jag en avi från Postnord om ett paket som skulle hämtas. Men när jag kom dit så var paketet tillbakaskickat... Jag ringde kundservice som bara kunde beklaga att jag fått avin så sent och att paketet var tillbakaskickat igår, de kan inte stoppa det och att vi kan kontakta avsändaren. Problemet är att jag inte vet vem avsändaren är, troligen från Kina då jag beställde några grejer från Kina till Alicias födelsedag som inte kommit än. Så irriterande, jag vågar snart inte beställa saker på nätet längre...
 
 
 
Annars så har det varit föräldramöte för Alicias klass i veckan och som vanligt massor av föräldrar jämfört med Henrys föräldramöte...
Sedan har det varit Kvalvecka i Idol vilket jag självklart följt, många riktigt bra och ikväll blir det fredagsfinal och vi får reda på vem som tar sig in i Idol! Spännande!
 
Ha en riktigt härlig helg!

Helgen

Powerwalks, gottegott, fritösskrubbning, storstädning av lägenheten, kyrkovalsröstning, skräckfilmer, veckohandling och tidningsläsning. En helg bestående av både nytta och nöje.


Söndagkväll och en till skräckis hinns nog med hehe 

Sedan kör vi igång skolvecka nummero 4 😅😅

Ha en bra vecka you guys 😘


Tredje skolveckan förbi

Fredag verkar vara en bra bloggdag för mig, skolveckan är över och helgen ligger framför oss. Jag är inte van vid att vara ledig varje helg men det känns bra!
 
Ja så vad har vi hittat på tredje skolveckan då?
 
 
 
 
Jo, i måndags var vi ju ute på en gård i Nacka, Hellasgården, för att "lära känna varandra i klassen". Vi är en ganska liten klass på 36 studenter, i vanliga fall tar de in 42-45 stycken men det var otroligt många som tackat nej till utbildningen denna höst. Kan det vara att de är skrämda av allt det media förmedlar om förlossningsvården? 184 stycken hade valt utbildningen som första val och vi är alltså idag 36 stycken i klassen vilket innebär 6-9 tomma platser och att 148 människor tackat nej efter att ha blivit antagna!! Helt otroligt! Vi fick göra olika lekar som namnlekar, tipsrunda och annat kul hahaha. Vi blev bjudna på frukost, lunch och eftermiddagsfika. Vi fick ta med oss en personlig sak och prata om oss själva inför klassen, nervöst... Jag hade med mig en skräckfilm haha, var sjukt svårt att välja EN personlig sak.
Jag är inte yngst men heller inte äldst i klassen hehe, yngsta är 23år och äldsta är 44år, bara kvinnor, inte en enda man...
 
 
 
Vi har haft föreläsningar i embryologi och sedan hade vi en gruppdugga på det idag. Det är väldigt många nya ord hela tiden och många komplicerade processer för att få till ett barn. Det är ett mirakel att allting blir så bra så ofta som det gör. Lite viktig fakta: kroppsliga missbildningar på grund av droger, alkohol, rökning med mera sker i vecka 6-10 då cellerna bildar de stora organen. Efter typ vecka 12/13 så sker det mest tillväxthämningar och funktionsstörningar ifall barnet utsätts för gifter, virus, droger, alkohol m.m. Men självklart ska och bör man avstå från alla intag av "gifter" när man är gravid! Och även under amningsperioden. Och överhuvudtaget när man har med barn att göra!
Hjärtat börjar slå i vecka 6 redan <3
 
Önskar er alla en trevlig helg!!
 
 

Helgen

På lördagen var vi hos Anna och barnen. Träffade kattungarna också!På söndagen var vi i kyrkan, Samuel fick Bibel för barn. Sedan en ny frisyr på kvällen. 😄


Nu är jag på väg t skolan och "lära känna dagen" 😄


Andra skolveckan swishade förbi

 
Denna veckan har vi haft föreläsning i graviditets fysiologi, endokrinologi, pappors och samkönades pars behov och vilket de stöd de behöver och goda levnadsvanor.
Vi har även hunnit med två gruppduggor vilket är som en grupptenta, grupperna (vår klass är indelad i 6 mindre grupper) fick själva skriva 10 frågor om ämnet vilket var anatomi första gången och endokrinologi andra gången som vi sedan bytte med en annans grupps frågor. Så fick vi svara på dem och sedan fick vi rätta våra egna frågor. Lärorikt och det gör att ämnena känns mer levande och att man pluggar inför den stora tentan i oktober redan nu.
 
 
Igår slutade jag runt 12 så min käre make kom och hämtade mig och så åt vi lunch ute alldeles själva =)
 
Nu är det helg och det är så ovanligt att vara "ledig" varje helg nu, kunna sova ut två dagar i veckan är guldvärt och att ha tid att umgås med familjen.
 
I helgen ska Henry på barnkalas, vi ska hem till Anna och hälsa på, på söndag ska vi till Gudstjänst då alla 5-åringar är inbjudna för att vara med och få varsin bibel för barn vilket är en barnbok med bibliska berättelser. F är ju emot kyrkan, religion och allt vad det heter så han ska inte med, han sover säkert när vi går dit.
 
 
 
 
En annan bra sak med att vara ledig på helgerna är alla filmer jag hinner se =)
 
Trevlig helg på er!!

Första skolveckan

Första skolveckan förbi och det känns fortfarande overkligt att det är jag som sitter där i klassrummet och att det är bland annat mig lektorerna menar när de pratar med oss som framtida barnmorskekolleger. 


I veckan har vi fått höra föreläsningar om anatomi och reproduktionens anatomi och det är mycket! Full fart från start och på måndag är första duggan i anatomi men den sker i grupp. Igår kom alla skolböcker jag beställt och idag har jag suttit hela dagen och pluggat. Sammanställt och repeterat. Rabblar latinska termer i sömnen hahaha
Har en gnagande känsla i mig, en sådan känsla man har när man pluggar. Pluggar jag tillräckligt, hänger jag med? Kommer jag klara detta? Verkligen en intensiv utbildning så det gäller att vara 109% fokuserad!
 En sak i taget bara tänker jag nu och nu är det faktiskt fredag och ska njuta av helgen 😄. Ska plugga på söndag också, lär väl bli så varje söndag 🙈🙈🙈. Men allt är intressant och det är saker vi MÅSTE kunna ju.

I veckan fick vi gå till labbet och pilla på riktiga inälvor som tillhört en riktig människa. Kylarna med lik var i samma rum och sådana där obducerarbänkar... lite läskigt men det gick bra! En jobbig sak är tiden det tar till och från skolan, måste först åka t-bana och sedan buss genom stan. Trafiken är inte rolig på morgnar och eftermiddag, helt sjuk faktiskt.... det tar mig mellan 1,5-2 timmar enkel väg....


Men men ska försöka få praktikplatserna närmare hem, ska önska det och se om det är möjligt.

Trevlig helg på er!!


RSS 2.0