andra världskriget

Denna vecka har CNN visat live från Auschwitz och 70årsdagen av befriandet av fångarna som satt där. Det har visats dokumentärer på SVT. Det berör mig väldigt mycket på många olika plan.
 
Jag minns hur min pappa berättade om hur det var att vara barn under kriget. Han var 11-16 år när Danmark var ockuperat av tyskarna mellan åren 1940-1945. Skolorna var stängda, det var utegångsförbud m.m. Folk som inte lydde hängdes på gatorna. Hur han blev beskjuten när han var ute med sina kompisar osv.
Min ena farbror Vagn blev tillfångatagen av tyskarna för att han var polis. Han sattes i ett av de största koncentrationslägren, Buchenwald. Han blev räddad år 1945 av amerikanarna och fick åka med "de vita bussarna" till Sverige där han också bodde resten av sitt liv. Jag kan inte tänka mig vad han fått gå igenom och vad han sett, måste ha varit väldigt traumatiskt...
 
Jedem das seine - "åt var och en det han förtjänar" (motto över ingången till koncentrationslägret Buchenwald
 
Buchenwald var ett känt koncentrationslägerEttersberg, cirka 7 km nordväst om staden Weimar i den tyska delstaten Thüringen. Koncentrationslägret var ett av de största och upprättades av den tyska regeringen 1937. Under en period gjordes experiment med tyfusvaccin, vilket dödade i vart fall 154 personer. Martin Sommer, som var SS Hauptscharführer, var en av lägrets mest brutala vakter och lät korsfästa prästerna Otto Neururer och Mathias Spanlang för deras tro. Skogen utanför lägret blev känd som den sjungande skogen på grund av fångarnas skrik.

Under andra världskriget hölls här mer än 248 000 fångar. Sammanlagt 56 500 människor avrättades eller avled i lägret till följd av sjukdomar, undernäring, hårt arbete och nazimedicinska experiment. Det var tekniskt sett inte ett utrotningsläger, men i lägret dog 24 % av fångarna. Det låg flera fabriker på området som fångarna arbetade 12-timmarsskift i. Medicinska experiment utfördes på fångarna. Det fanns ingen gaskammare som i andra läger. Bland de döda fanns danska polismän, som tagits tillfånga av nazisterna. Även norska motståndsmän fördes hit. Folke Bernadotte försökte få dem fria.

 
 

PicsBilder på en spexig Samuel, en förkyld o jäklig mamma o min studiehörna.

I helgen låg jag däckad i sängen, kollade film, åt gott o tyckte synd om mig...

I måndags var det bara att dra mig upp o starta en ny vecka. Vi hade läkemedelsräkningsföreläsning och om vi tyckte det var svårt i förra terminen så  är det inget mot nu 😣
Men jag har ingen ångest utan mer en motivation att sätta mig in i det o hålla huvudet kallt. Vi har 5 ggr på oss att klara det denna terminen. Jag har redan börjat räkna för fullt. Talen är nu mer komplicerade med mer text, siffror o uträkningar...
Klara jag inte det första gången då är det bara att ta nya tag, kolla vad som blev fel o försöka igen. O alla frågor jag har nu innan ska jag ta reda på innan tentan.

Igår hade vi seminarium i ämnet grupprocessen. Ganska tråkigt men troligen lärorikt för oss som framtida ledare. 

Nu är jag på väg till skolan för att träffa min basgrupp för att ha PBL, problembaserat lärande. 

Imorgon blir en hemmadag för att plugga. På lördag ska jag och Alicia ut o shoppa kläder och sedan blir det en mamma-pappadag. Vi ska se Hobbit 3 på bio och sedan ut och äta. Myyysss ❤️sjukstuga

Här hemma nyser, hostar och snorar vi. Onda halsar och ömma kroppar. Helgens planer inställda såsom simning, träning och en mamma-pappadejt med mat och bio...
 
Det blir sängläge och film hela helgen.
 
Min och F´s dejt skjuter vi upp till nästa lördag, förhoppninsgvis är vi ok då.
 
Jag har ett kliande problem, min hårbotten kliar något fruktansvärt sedan ett par veckor tillbaka. Inte löss och inte mjäll, bara en frenetisk klåda. Vad kan jag köpa för att lindra denna klåda? Andra tips och råd!
 
Ha en skön helg!

Termin 4 igång

Första kursen vi läser heter Sjuksköterskans pedagogiska och ledande funktion och den pågår till slutet av februari. Vi hade föreläsning om dialogetik och organisation och ledarskap i vård- och omsorgsorganisationer. Och ja det var lika tråkigt som det låter... Vi var bara 20 av 70 som var kvar i slutet.

På onsdag har vi föreläsning i organisation och styrning inom hälso- och sjukvård. Torsdag och fredag börjar samtalsträningen. Vi ska spela SSK och patient och bli filmade och sedan blir det reflektion m.m. av vår samtalsteknik. 

Mailade vår praktikansvarige om platserna på kvinnosjukvård/förlossning men tyvärr  Buhu men det kommer väl fler chanser får vi hoppas.

Idag har jag en pluggfri dag hemma själv utan make och barn! Bara tar det lugnt och njuter av tystnaden.Hemtentan

Resultatet pä hemtentan vi lämnade in efter förra praktiken. 

Två feta VG och väldigt många och fina kommentarer!

Stolt blivande SSK

Söndagsnöje


Andra privata simlektionen för Henry och hans bentag och armtag är bra men han är stel som en pinne. Han vill inte släppa skydden. Han är livrädd för att sjunka. Hon rekommenderar att vi själva kommer dit 1-2 ggr per vecka och leker/tränar. Så det får vi göra nen lite besviken när hon säger att hon inte kan göra mer nu... 
Tips och råd tack! Eller någon som kan hjälpa mig att få honom att våga släppa skydden och simma?

Nu blir det tvätt och träning!Termin 3 är över

Tentan idag kändes ok, hoppas på godkänt trots lite missar här och där. Och nu är alltså den fruktade termin 3 över och det känns underbart!
Halva min utbildning är förbi och hey vart tog tiden vägen?

Jag är stolt över mig själv som kämpar på med heltidsstudier på högskola med tre barn och en äkta hälft som kräver sitt. Många kvällar och helger har jag suttit och kommer sitta innan detta är över men det är sååå värt det!

När vädret är som det är just nu med kyla, blåst och tjock hal is överallt så känns beslutet ännu bättre att slippa gå, cykla o köra moppe längre. Dessutom sker det oroväckande förändringar på min arbetsplats som jag skulle bli galen på! 

Nu är det nya tag för på måndag börjar termin 4 i full fart!

Fredagkväll

Har pluggat hela veckan inför psykiatritentan imorgon, helt slut i skallen. Ska bli skönt imorgonkväll!
 
 
 
 
Dessutom har Henry varit sjuk sedan i tisdagskväll med feber o hosta. Han som aldrig är sjuk "peppar peppar" men han var ju redan på benen efter en dag igen. Men F vabbade för honom torsdag-fredag så jag kunde plugga ifred (nåja, både F och Henry var hemma men de försökte låta mig vara ifred i köket).
Och nu ikväll insjunknade Lilleman med feber o han är helt utslagen. När min lilla Duracellkanin är slut då är han verkligen dålig! Hoppas han tillfrisknar innan måndag annars får F vabba igen.
 
 
 
Imorgon klockan 14-17 har jag alltså tentan, tiden är ju bara för underbar...
 
I helgen blir det träning, handling, tenta, simträning med Henry, tvätt, besiktning av bilen och skriva ut en massa papper inför måndag. På måndag börjar nämligen en ny termin, termin 4!
Imorgon efter tentan har jag slutfört termin 3 och jag har då gått halva utbildningen, helt otroligt!
 
 
 
Jag blev godkänd på senaste praktiken men jag var lite besviken då jag tyckte jag förtjänade VG. Min handledare pratade gott om mig, mina kolleger trodde jag var längre fram i utbildningen och det kändes jättebra alltihopa! Men den som ger betyget är en lärare från skolan som bedömer efter vad hon tycker o känner och den läraren är ny på skolan och extrahård typ... Men jag vet att jag är VG hahahah =D
 
Ska träna ikväll när Samuel somnat. Tränar varannan dag, Biggest Looser fram tv:n och jag tycker min kroppsform redan börjar ändras men vikten går inte neråt som den brukar göra. Fel på vågen eller vad kan det bero på? Jag dricker massor av vatten, äter bra och bara lite onyttigt på lördagar. Hmm jag kör på, en dag kanske det bara rasar av?
 
Ha en trevlig helg nu!!
 
 

Ge mig ork och styrka

Fyra dagars tentaplugg framför mig och jag har så lite ork och lust trots att det är ett intressant ämne 😣

Helgen gick i 180, satt knappt ner hypoman som jag är. Simning, tvätt, träning, handling, storstädning m.m. 

Nästa helg är det tenta, besiktning, tvätt, träning och så är den helgen förbi. Hur hinner folk med allt de ska, bör och vill göra?!

Nej, nu måste jag plugga! Suicidologi och missbruk står på mitt schema och ikväll vård och behandling av psykiska sjukdomar.Psykiatri

Fredagkväll och det är alltid en skön känsla med första helgen efter vardagen kickat igång. Dessa tre dagar har vi haft föreläsningar i psykiatriska tillstånd som suicodalitet, förstämningsyndrom som depression och Bipolär 1 och 2 och psykoser där det mesta cirkulerade kring schizofreni. Väldigt intressant!
Väldigt tagen blir man, alla dessa människor som är så sjuka ger en bitter eftersmak. Det positiva är att det idag går att med rätt hjälp bli frisk från depression och hålla psykiatriska tillstånd i skick med läkemedel och andra insatser.
 
Det får en att tänka på sig själv, sin egen familj och andra i min närhet som är deprimerade eller har andra psykiatriska diagnoser. När psykiatrikern berättade att det är mycket ärftligt med psykiatriska tillstånd och att ju fler i ens släkt som är sjuka desto större risk är det att bli sjuk skrämmer mig...
Främst att mina barn kommer drabbas av detta genom livet.
 
Ja, jag fick lära mig massor som jag inte visste, eller saker jag hade helt fel uppfattning om. Älskar att få vara student och får gå på föreläsningar med människor som är kunniga inom sina områden.
1606 människor tog livet av sig 2013, det är drygt 4 personer/dag. Helt otroligt att det är så vanligt! Och att i princip alla som tar livet av sig är i ett psykiatriskt tillstånd när de gör det som t.ex. depression och psykos. Det vanligaste sättet är hängning.
 
Imorgon ska Henry gå på sin första privata simlektion, roligt! Annars består helgen av tvätt och storstädning, inget roligt upptåg tyvärr.
 
Bytte ut pommes mot broccoli till middagen en dag nu i veckan =)
Nyttiga livet fortsätter och varje dag är en kamp mot mina demoner. Men jag försöker stävja de genom att prata med mig själv hahaha, inte handla mer än en gång/vecka och planera vad och när ska äta och så en himla massa vatten på det. Jag har hunnit med 4 träningspass. Jag mår så mycket bättre nu, piggare, gladare och starkare. Jag ber att jag håller mig stark. Jag försöker tänka långsiktigt och att detta ska jag kunna hålla för alltid typ. Jag försöker tänka vad som brukar vara min fall och måste vara stenhård och disciplinerad då. Människor runt om en påverkar en så mycket men jag försöker gå in i min egen bubbla.
Jag kommer inte skriva om jag går ner eller hur mycket förrän jag kommit en bit på vägen. Hoppas ni håller en tumme eller två för att jag ska fortsätta på den bana jag börjat!
 
Hoppas ni får en härlig helg!

Emma 19 år

Idag ropar vi hipp hipp hurra och ett stort GRATTIS till vår fina och ambitiösa Emma! 

Tänk att du redan är 19 år!!! ❤️

En dag kvar

Innan allvaret drar igång igen. Och det blir ingen lugn start för redan nästa lördag (17/1) har vi en salstenta. Så det blir väl en hel del pluggande 1,5 vecka framåt. Psykologiska sjukdomar så det är väldigt intressant. 

I fredags fick vi besök av barnens kusin Jonathan och hans pojkvän. Kul med besök! 

Idag var en effektiv dag. Jag var inne på jobbet och ordnade tjänstledighet för mitt sista (!) studieår. Passade samtidigt på att söka fyra veckors föräldraledighet i sommar.
Ringde och fixade så Henry ska börja ta privata simlektioner. Personen jag pratade med höll med om att man lär sig mycket snabbare med privata lektioner än i en stor barngrupp. Så det lät väldigt positivt! På lördag har han den första lektionen.
Sedan har jag anmält Alicia till streetdance i Huddinge http://www.blissdance.se/ och det lät väldigt positivt. 10 lektioner och sedan har de en avslutningsshow där Sean Banan ska vara med och uppträda.
Ringde Icabanken och beställde nytt kort för mitt kort försvann spårlöst i Skåne...
Fixade och trixade med förra månadens räkningar och inser att det ser skit ut med pengar... Längtar tills jag får börja jobba på riktigt igen och med en bättre grundlön med möjlighet att höja den med OB och annat.
 
Imorgon blir det till att ta det lugnt och förbereda mig inför skolstarten. Tänk att om 1,5 vecka så är termin 3 över och halva min utbildning har svischat förbi! Helt otroligt. Nästa år är jag klar och kan börja jobba! =) Men måste bara klara av alla hinder på vägen innan jag har legitimationen i handen.
 
 
 
 
 
 
 

BMI

BMI 32.... Kommentarer är överflödiga.

Vågen skrattade mig rakt upp i ansiktet...

Nu eller aldrig!
Just do it! 

Kommer inte skriva i bloggen hur det går förrän jag kommit en bra bit på vägen! Men håll alla tummar o tår ni har o heja på mig. Jag måste ta över kontrollen igen!2015

Nyårsafton gick i sovandets tecken. Efter att jag packat upp våra grejer så lade jag mig och sov i flera timmar. Vaknade för att äta kinamat som tyvärr inte var så god... 
Sov lite till sedan vaknade vi av att det ringde på dörren. Där stod några vänner som ville hälsa på. Vi gick ut och smällde raketer vid 00. Men tyvärr var det så molnigt så man såg ganska dåligt. 

Det slutade med att vi var uppe ända till 02 och det var många år sedan sist. Första dagen på året gick vi en promenad hela familjen och tittade på film.

Idag, fredag jobbar F och vi är hemma och slappar. Jag har precis avverkat årets första träningssession och vi ska strax tvätta. 

I helgen blir det en massa sysslor som måste göras, slappa o ladda batterierna inför skolstarten. 
Måste kolla på dans till stora barnen då båda vill blrja dansa nästa termin. Henry måste även lära sig simma så vi tänkte ta privata simlektioner för jag tror det är bäst för honom och att han lär sig snabbare då. 

God fortsättning önskar jag er alla

Såg en bra film igår, 7 long days tror jag den hette med Jason Bateman. Rolig men samtidigt sorglig...

RSS 2.0