Det här med lönesättning

Jag har pratat med folk i 20-årsåldern både i min klass men även med folk på min praktikplats . De anser inte att vi äldre ska ha högre lön än dem, att det inte är en merit att vara äldre och ha en annan erfarenhet. Det är bara erfarenhet inom vården som ska räknas...
 
Jag tycker att folk som går ut när de är 22år och kanske aldrig haft en fast anställning och har heller ingen längre livserfarenhet ska ha en bra ingångslön! Men jag tycker att vi som är äldre ska få en högre ingånglön. Jag t.ex. som jobbat i 15 år på samma arbetsplats, pluggat och gjort annat innan denna utbildning har en erfarenhet som inte de har och  jag är dessutom är på en helt annan nivå i livet än dem med äktenskap och 3 barn. Jag har ingen erfarenhet från vården men har erfarenhet av att leda grupp, administrativa uppgifter, arbetskamrater och "kund"kontakt. Så jag tycker jag förtjänar ett par tusen mer än de allra yngsta.
 
Sedan vad jag tycker att jag förtjänar och vad jag får i verkligheten är en annan historia. Men jag har nästan 24000kr idag som brevbärare utan formell utbildning. Då borde jag väl efter 16,5 års arbetslivserfarenhet och 3 års högskolestudier och en kandidatexamen få minst 27000kr? Idag ligger ingångslönen på 25500kr ungefär.
Det gäller att verkligen gå på många intervjuer och trycka på min erfarenhet som jag har från mitt jobb och inte tacka ja till vad som helst. Det är svårt och skulle jag hamna på en intervju där allt känns rätt (förlossning, BB, NEO) kanske jag tackar ja till mindre =)
 
Men vad tycker ni i denna fråga? Förtjänar vi äldre högre lön än de yngre? Varför, varför inte?

Kommentarer
Postat av: Ingela

Hm, ledsen, jag förstår hur du tänker och förstår att du känner så men nej, tyvärr är det enbart din erfarenhet inom yrket som räknas. Om du jobbat som hjärnkirurg innan du omskolar dig till miljöinspektör hjälper inte arbetsplatsen. Om du kvalificerar bättre till arbetsuppgifter som DE KAN HA NYTTA AV på arbetsplatsen förtjänar du mer pengar men inte enbart pga din ålder.

Det är vad jag tycker och har erfarenhet av i kommunvärlden. Jag fick sänkt lön när jag gick från konditor till miljöinspektör =(

Svar: Tycker du så också? Att erfarenhet från annan arbetsplats inte ska räknas som erfarenhet?
Ålder håller jag med om att det inte är så viktigt. Men den erfarenheten jag har från Citymail när jag varit coach i 10år, skött vissa administrativa uppgifter och kontakter med mottagare m.m. som jag kommer ha nytta av i mitt jobb som SSK ska inte räknas som meriter?

Jag ska alltså vara helt grön trots att jag inte är det?!

Nej jag håller inte med och har sett folk i min ålder o äldre som har fått 29-30000kr i ingångslön trots 0 erfarenhet från vården så 27000kr borde inte vara helt omöjligt med den SSK brist som råder.

Tack för att du delade med dig 😊
Chetti

2015-02-12 @ 16:04:55
URL: http://www.ingells.blogg.se
Postat av: Stamp-E

en sak att tycka, en sak att få... det är kluvet.. för bara man har den erfarenheten så är det inte säkert att det är applicerbart.. och bara för man är gift och har barn, så ska det ju inte behöva ge mer.. det kan ju istället göra att man är grumlad i sinnet, att man tycker att man "vet saker" som kanske inte är korrekt...

Jag har arbetat som socionom i nästan 10 år, och har runt 4-500 kronor mer än de nyutexade... men det är iofs för att man har skjutit upp deras löner men man inte gör det med dom som började mycket lägre förr...

"inte tacka ja till vad som helst"... hehe... rätt inställning, men som grön och nyexad så handlar det om att inte riskera att bli kall om fötterna utan istället få erfarenhet så fort som möjligt.. även om det behövs utbildade så är det tyvärr inte arbetstagarens marknad...

det löser sig, att stirra upp sig om lön nu blir bara grumlande för huvudet... vem vet, du kanske vill läsa lite till sen..

Svar: Ja det där med att de som varit anställda längre hänger efter i lönen är vanligt på de flesta arbetsplatser.

Nej såklart de saker man har erfarenhet i ska ju vara applicerbara på den nya arbetsplatsen.

Nej, jag stirrar inte upp mig haha bara undrar hur folk tycker och känner. Jag kommer ju börja söka jobb ett par månader innan jag går ut så vi får se hur det går.

Tack för din input!
Chetti

2015-02-13 @ 06:36:50
URL: http://stamp-e.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0