andra världskriget

Denna vecka har CNN visat live från Auschwitz och 70årsdagen av befriandet av fångarna som satt där. Det har visats dokumentärer på SVT. Det berör mig väldigt mycket på många olika plan.
 
Jag minns hur min pappa berättade om hur det var att vara barn under kriget. Han var 11-16 år när Danmark var ockuperat av tyskarna mellan åren 1940-1945. Skolorna var stängda, det var utegångsförbud m.m. Folk som inte lydde hängdes på gatorna. Hur han blev beskjuten när han var ute med sina kompisar osv.
Min ena farbror Vagn blev tillfångatagen av tyskarna för att han var polis. Han sattes i ett av de största koncentrationslägren, Buchenwald. Han blev räddad år 1945 av amerikanarna och fick åka med "de vita bussarna" till Sverige där han också bodde resten av sitt liv. Jag kan inte tänka mig vad han fått gå igenom och vad han sett, måste ha varit väldigt traumatiskt...
 
Jedem das seine - "åt var och en det han förtjänar" (motto över ingången till koncentrationslägret Buchenwald
 
Buchenwald var ett känt koncentrationslägerEttersberg, cirka 7 km nordväst om staden Weimar i den tyska delstaten Thüringen. Koncentrationslägret var ett av de största och upprättades av den tyska regeringen 1937. Under en period gjordes experiment med tyfusvaccin, vilket dödade i vart fall 154 personer. Martin Sommer, som var SS Hauptscharführer, var en av lägrets mest brutala vakter och lät korsfästa prästerna Otto Neururer och Mathias Spanlang för deras tro. Skogen utanför lägret blev känd som den sjungande skogen på grund av fångarnas skrik.

Under andra världskriget hölls här mer än 248 000 fångar. Sammanlagt 56 500 människor avrättades eller avled i lägret till följd av sjukdomar, undernäring, hårt arbete och nazimedicinska experiment. Det var tekniskt sett inte ett utrotningsläger, men i lägret dog 24 % av fångarna. Det låg flera fabriker på området som fångarna arbetade 12-timmarsskift i. Medicinska experiment utfördes på fångarna. Det fanns ingen gaskammare som i andra läger. Bland de döda fanns danska polismän, som tagits tillfånga av nazisterna. Även norska motståndsmän fördes hit. Folke Bernadotte försökte få dem fria.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0